València detecta gràcies a la CPI 280 necessitats no cobertes que permetran desenvolupar productes innovadors en el mercat

  • La Compra Pública d’Innovació (CPI) permet a l’Ajuntament orientar les seues compres per a ajudar el mercat a desenvolupar productes que no existeixen en l’actualitat però que poden donar solució a una necessitat.
  • Aquest mapa estableix 54 reptes que identifiquen 280 necessitats públiques no cobertes, com per exemple la creació d’un Observatori de salut comunitària, la gestió eficient de l’aigua i recursos de l’Albufera, nous mecanismes d’accés a l’habitatge i apostar per sector agroalimentari, sostenible i de proximitat.
  • El mapa serà públic a partir del 26 de juliol en missionsvalencia.eu.

La Delegació d’Innovació i Gestió del coneixement, el centre d’innovació Las Naves i la Delegació de Contractació de l’Ajuntament de València, han presentat aquest matí el Mapa de Demanda Primerenca València 2030, en el qual s’han recollit i definit totes aquelles necessitats i reptes públics actualment no coberts i, per tant, susceptibles de ser satisfets mitjançant processos de Compra Pública d’Innovació (CPI).

El cap de servei d’Innovació, Fermín Cerezo, ha presentat en el centre d’innovació Las Naves aquest mapa que estableix 54 reptes que identifiquen 280 necessitats públiques no cobertes, com per exemple la creació d’un Observatori de salut comunitària, la gestió eficient de l’aigua i recursos de l’Albufera, nous mecanismes d’accés a l’habitatge i apostar pel sector agroalimentari, sostenible i de proximitat.

La Compra Pública d’Innovació (CPI) és una actuació administrativa de foment de la innovació orientada a potenciar el desenvolupament de nous mercats innovadors des del costat de la demanda, a través de l’instrument de la contractació pública.

Luisa Notario, regidora delegada de Contractació de l’Ajuntament de València, ha incidit en què “la Compra Pública d’Innovació ens permet, des de l’Ajuntament de València, orientar les nostres compres per a ajudar el mercat a desenvolupar aqueixos productes i serveis innovadors que no existeixen encara en el mercat i que ens ajudaran a resoldre les complexitats esmentades. Observem com de nou el sector públic torna a tindre eixe paper clau de lideratge en el desenvolupament d’innovació que alguns li neguen constantment, però que sempre ha tingut, ajudant el mercat des de la demanda pública a crear innovació”.

Al llarg de la jornada s’ha presentat aquest Mapa de Demanda Primerenca València 2030, fruit del treball col·laboratiu desenvolupat al costat del propi ecosistema d’innovació durant els mesos de març, abril i maig, en el qual, a través de 7 tallers en línia vinculats a les diferents Mirades de València: València Saludable, València Sostenible – canvi climàtic, València Sostenible – mobilitat sostenible, València Compartida – cohesió social, València Compartida – urbanisme sostenible, València Prospera i Emprenedora i Reptes per a la transformació de l’Administració Pública Valenciana, es va realitzar una primera identificació de reptes que ha servit de base per a l’elaboració d’aquest Mapa de Demanda Primerenca.

La Compra Pública d’Innovació (CPI), compromís de Missions València 2030

Fomentar la Compra Pública d’Innovació és un dels compromisos de l’estratègia d’innovació Missions València 2030. Fomentar-la a través de 13 accions d’innovació per al seu desenvolupament. Entre eixes accions d’innovació, concretament en la seua acció número 12, està l’elaboració del Mapa de Demanda Primerenca de València.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València ha destacat que “ens vam comprometre a fomentar la compra pública d’innovació com marcaven nostres Missions València 2030, ho hem fet i el continuarem fent. Creiem en el poder transformador de la compra pública, ja que si s’aborda de manera estratègica té la capacitat d’orientar el desenvolupament de les empreses existents cap a l’adopció de tecnologies i el desenvolupament de nous productes i serveis innovadores, creant nous mercats i ocupacions que d’una altra manera no existirien”.

L’esdeveniment ha estat dirigit tant a empleats i empleades públiques del propi Ajuntament de València com als agents que conformen l’ecosistema d’innovació valencià, i ha comptat amb la participació de nombroses figures amb una àmplia trajectòria i coneixement de la CPI i de la pròpia estratègia de desenvolupament de València.

En la taula redona han participat Amanda Gil, subdirectora general de la Secretaria General de Foment de la Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació; Olivia Estrella, secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació; José Antonio Martínez, vicesecretari general de l’Ajuntament de València; moderat per Sergio Serna, CEO de TECH Friendly. Posteriorment, ha realitzat una ponència Fernando Fernández-Monge, associat sènior a l’Harvard B Bloomberg City Leadership Initiative.

SILO i TECH Friendly són les dues entitats responsables de la secretaria tècnica que ha permés confeccionar aquest Mapa de Demanda Primerenca València 2030.