València tindrà una etiqueta de la Comissió Europea per a atraure inversions orientades a la sostenibilitat

L’alcalde també aprofundirà en aquests temes durant la conversa de la ‘València Metropolitana’ que li unirà a altres cinc edils en el marc del Fòrum Urbà València 2030

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha realitzat hui en el centre d’innovació Las Naves un desdejuni informatiu per a presentar la Missió Climàtica València 2030 i la importància de l’elecció de la ciutat per la Comissió Europea com una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per a 2030. En aquest desdejuni li han acompanyat els regidors d’Innovació i d’Emergència Climàtica, Carlos Galiana i Alejandro Ramon, així com el coordinador d’Estratègies Urbanes de l’Ajuntament de València, Jordi Peris.

Durant la trobada s’ha explicat de manera detallada què suposarà per a la ciutat haver sigut triada per la Unió Europea com una de les 100 ciutats que buscaran aconseguir la neutralitat climàtica en 2030. I tant l’alcalde Joan Ribó com el regidor d’Innovació Carlos Galiana han destacat la importància que València tindrà una etiqueta de la Comissió Europea per a atraure inversions orientades a la sostenibilitat.

‘València porta dos anys d’avançament’, va assenyalar l’alcalde, per a posteriorment explicar que ja en 2020 ‘es va signar una aliança amb el 95% dels grups polítics de la ciutat per a implementar un programa d’innovació basat en missions, on s’han anat realitzant ja moltes de les iniciatives que Europa demana posar en marxa amb aquesta decisió’.

Com a exemples, ha citat actuacions que ja es troben en marxa ‘com una comunitat energètica d’un institut a la Malva-rosa que genera la seua pròpia energia i proveeix d’ella a famílies desfavorides, l’ús dels fons Next Generation per a la rehabilitació de 700 habitatges en barris de renda limitada o la recuperació d’espais verds per a renaturalitzar el nostre entorn’.

Segons ha explicat Ribó ‘treballarem en àrees transversals perquè qualsevol aspecte influeix en la millora de les actuals condicions, però el que és evident és que els beneficis per a la ciutadania inclouran un aire més net, una ciutat més verda i habitable i una oportunitat a una nova economia amb creació d’ocupació de qualitat’.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació, ha exposat el que suposarà adherir-se al Contracte Climàtic ‘que se signarà al costat de la resta de ciutats triades i la Unió Europea. El nostre compromís és el de complir els terminis i objectius establits i també ser transparents amb l’evolució dels projectes i els indicadors d’aquests. Alguna cosa que València ja porta fent dos anys amb l’Informe de l’Estat de la Ciutat i amb el mesurament de nombrosos aspectes que mai havien tingut seguiment fins hui’.

Així mateix, ha recordat la importància del treball en xarxa que suposarà l’aliança. ‘En un mes tenim la primera reunió a Brussel·les i ja estem treballant en una plataforma digital on ens reunim i intercanviem informació de manera constant. La col·laboració serà fonamental, perquè ens permetrà observar com avançar en temes que no són senzills al mateix temps que crearà una xarxa interconnectada que facilitarà aconseguir els objectius de manera més ràpida’.

Per part seua, Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica, ha expressat que ‘no podem dissenyar l’estratègia que definisca la transició energètica de la ciutat nosaltres sols. Per això, portem més de dos anys treballant amb les cinc hèlices per a construir, en la Mesa de Transició Energètica, un full de ruta participat en un espai de co-creació al costat de més de 21 entitats dels diferents sectors’.

‘En aquest sentit’, ha agregat, ‘el binomi Universitat-Ciutat ofereix un marc continuat de col·laboració amb la Universitat de València i la Universitat Politècnica. En aquest marc, per exemple, la UPV s’ha compromés a descarbonizar el seu Campus de Vera, I molt prop d’allí, una altra aliada clau en aquesta Missió és l’Horta de València, que té un paper doble. En primer lloc la seua potenciació com a solució davant el canvi climàtic, ja que ens permet produir alimentació de proximitat i temporada. I a més per la seua aportació a la resiliència de la ciutat, fent-nos més independents d’importar una cosa tan necessària com el menjar’.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».