València suma a les dos universitats públiques al repte de la missió climàtica

  • L’Ajuntament de València signa sengles convenis amb la Universitat de València (UV) i amb la Universitat Politècnica de València (UPV) a fi d’incorporar-les al procés per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2030 
  • L’acte ha tingut lloc en el Saló de Cristall de l’Ajuntament on l’alcalde, Joan Ribó, la rectora de la UV Mavi Mestre i el rector de la UPV, José E. Capilla, han dut a terme la signatura protocol·lària en presència del ministre d’Universitats, Joan Subirats, i d’altres membres de la corporació municipal

Joan Ribó en la seua intervenció ha destacat que és “absolutament fonamental incorporar el millor coneixement, la millor ciència i la investigació d’avantguarda en tots els àmbits de les polítiques urbanes”. La signatura d’estos convenis – ha assenyalat l’alcalde – té per objecte “establir les bases d’una col·laboració estratègica i a llarg termini entre les universitats i la ciutat per a incorporar el vector de la ciència, la investigació i la innovació com a elements clau per al procés de transformació de la ciutat cap a la neutralitat climàtica”.

Ribó ha recordat que en un context d’emergència climàtica, València “ha posicionat la missió climàtica en el centre de l’Estratègia Urbana València 2030” i s’està abordant com a “projecte de ciutat, no com a projecte del govern; hem formulat la missió amb un ampli suport polític en el ple municipal que inclou als dos principals partits de l’oposició”.

Els dos convenis, amb una vigència de 4 anys ampliables a altres 4, tenen com a objectiu crear un binomi entre totes dos universitats i la ciutat que permeta incorporar el vector de la ciència, la investigació i la innovació com a elements clau per a desenvolupar el procés de transformació de la ciutat. Les universitats aportaran coneixement, investigació i metodologia de treball així com els seus espais educatius i els campus universitaris com a punts de referència per a la innovació i la neutralitat climàtica.

L’alcalde de València ha recordat algunes de les iniciatives que ja han posat en marxa les dos universitats públiques valencianes com el Living Lab climàtic de la Universitat Politècnica o les iniciatives de la Universitat de València per a potenciar la compra pública i l’alimentació saludable.

El conveni subscrit entre l’Ajuntament i la Universitat Politècnica contempla, en el seu desenvolupament, la creació d’una comissió estratègica, una comissió operativa i una comissió d’assessoria científica a més dels anomenats espais de cocreació que tenen com a objectiu fer partícip a la ciutadania, articulant fòrums de diàleg i comunicant el valor social dels processos de transformació urbana.

Per la seua banda, el conveni signat amb la Universitat de València contempla la creació d’una comissió mixta de seguiment així com grups de treball que desenvolupen cadascuna de les línies estratègiques de col·laboració.