València serà la seu del Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació en 2023

  • L’enfocament d’aquesta quarta edició del Fòrum, realitzada la setmana passada a Rio de Janeiro (el Brasil), ha sigut aprofitar els aprenentatges de 10 anys d’implementació de Compra Pública d’Innovació a Espanya

La ciutat de València acollirà la pròxima edició del Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació (CPI) i Innovació Oberta, el mes d’octubre de 2023.

Així ho han anunciaren divendres passat a Rio de Janeiro (el Brasil) en la clausura de la quarta edició. Aquest fòrum és l’esdeveniment de referència a Espanya i Llatinoamèrica sobre Compra Pública d’Innovació i innovació oberta en l’àmbit públic i sol atraure prop de 250 professionals de diferents nacionalitats.

La Compra Pública d’Innovació (CPI) és una eina per a fomentar la innovació des del sector públic, concretament a través de l’adquisició per part de l’Administració de solucions innovadores o de solucions en fase de desenvolupament.

Joan Ribó, alcalde de València, va explicar que “en aquest nou context mundial després de la pandèmia del COVID-19 i que ha impulsat l’auge de les polítiques d’innovació oberta, es fa més necessari que mai intercanviar experiències i connectar als agents de l’ecosistema d’innovació dels diferents països generant connexions d’impacte.”

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, va expressar que “la importància que per a l’Ajuntament tenen les polítiques públiques d’innovació i en concret la compra pública d’innovació, com a eficaç instrument per a donar solució a molts dels reptes als quals s’enfronten les ciutats hui dia”.

En un dels processos de Compra Pública d’Innovació més ambiciosos desenvolupats a Espanya, València ha apostat per la CPI des de la regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement. Recentment, s’ha llançat una anomenada a l’ecosistema d’innovació per a presentar els seus esforços innovadors a desenvolupar solucions en 8 grans reptes de gran impacte en la Missió de Ciutats amb l’objectiu d’aconseguir 100 ciutats europees climàticament neutres en 2030. Aqueixos grans reptes són mobilitat sostenible, model energètic renovable i just, urbanisme i hàbitat sostenible, economia valenciana circular i sostenible, renaturalització, resiliència i adaptació, governança intel·ligent, i educació i implicació social.

L’organització del Fòrum ha decidit que València és un lloc de trobada ideal per a continuar avançant en l’intercanvi d’experiències i creació de noves sinergies en l’àmbit de la compra publica d’innovació i la innovació oberta i té experiència i capacitat acreditada en la celebració d’esdeveniments d’aquesta capacitat.

IV Fòrum a Rio de Janeiro

L’enfocament d’aquesta quarta edició del Fòrum, realitzada la setmana passada a Rio de Janeiro (el Brasil), va ser aprofitar els aprenentatges de 10 anys d’implementació de Compra Pública d’Innovació a Espanya en un viatge pel cicle de vida complet de la CPI: de la necessitat al desplegament, així com la identificació dels Reptes de futur i la necessitat de generar connexions públic-públic, públic-privades i privades-privades que permeten avançar més ràpid en un procés d’implementació que ja és imparable.

La ciutat de València ha sigut reconeguda recentment com a Capital Verda Europea de 2024 i finalista al costat d’altres dues ciutats europees per a ser la Capital Europea de la Innovació 2022. L’aprovació en 2021 de la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu que València siga una ciutat neutra climàticament en 2030, i el compromís constant amb les polítiques públiques europees d’innovació orientada a missions i del Green Deal han tingut molt a veure amb aquests reconeixements.