València seleccionada per a entrar a la junta directiva d’Energy Cities

  • Altres 10 ciutats com Munic, Porto, Viena o Lovaina formen part d’este organisme que agrupa més d’un miler de ciutats i entitats d’uns trenta països
  • La capital valenciana acollirà al novembre una reunió de treball del projecte Interreg FEEL d’Euro Cities per a intercanviar experiències en les seues polítiques de transició energètica

La regidora d’Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, formarà part de la junta d’Energy Cities, al costat de representants de ciutats com Nantes, Porto, Munic, Mòdena o Viena. La directiva està composta per 11 persones i presidida per l’alcalde belga de Lovaina, Mohamed Ridouani. Així, València formarà part d’una associació europea de territoris en transició energètica conformada per més d’un miler de ciutats i entitats d’uns trenta països amb un vessant innovador i actiu en la promoció de la transició cap a un model energètic més just, social, renovable i sostenible.

Una de les funcions d’esta agrupació és garantir que les ciutats estiguen ben representades en les institucions europees, que siguen escoltades i que els seus missatges arriben als qui prenen les decisions. “L’enfocament d’Energy Cities en els pròxims 10 anys ha de ser facilitar i accelerar la implementació de polítiques ambicioses i projectes transformadors per part de les ciutats. A més, des de la Junta treballaré per a millorar l’accés de les ciutats al finançament dels seus projectes de canvi climàtic”, ha destacat Llobet.

L’elecció de la regidora reforça el lideratge de la ciutat com a referent en la lluita contra el canvi climàtic i en polítiques de transició energètica, ja que això se suma a la concessió de “Ciutat Missió Climàtica” que va rebre València per part de la Comissió Europea el passat 12 d’octubre. Un reconeixement que tan sols s’ha concedit a deu ciutats de tota Europa i que ajudarà al fet que l’Ajuntament accedisca a ajudes europees, així com a avantatges per a obtindre finançament del Banc Europeu d’Inversions.

En este sentit, “les polítiques europees haurien d’allunyar-se de l’enfocament basat en projectes cap a un enfocament basat en programes que garantisca un finançament pluriennal perquè les ciutats implementen plans intersectorials i integrals que siguen veritablement transformadors i acceleren la seua descarbonització”, ha afirmat Llobet.

Projectes Europeus de Transició Energètica

La capital valenciana acollirà al novembre una reunió de treball del projecte Interreg FEEL d’Euro Cities per a intercanviar experiències en les seues polítiques de transició energètica basades en la cooperació i la suficiència energètica. La trobada es durà a terme en el complex cultural i esportiu de La Petxina. Es tracta d’un projecte finançat per la Unió Europea que té un pressupost de 2 milions d’euros i que està liderat per la fundació municipal València Clima i Energia. En ell participen institucions de Lorient (França), Bistrita (Romania), Frederikshavn (Dinamarca); la Regió de Ligúria (Itàlia), Cork (Irlanda), Mazovia (Polònia) i de l’Agència d’Energia del Nord de Suècia.

D’esta manera, l’Ajuntament i la Fundació València Clima i Energia, han atret a la ciutat fons europeus que impulsen la transició energètica com el projecte MachUP, que implanta un model de regeneració urbana integral i sostenible mitjançant solucions innovadores en els sectors d’energia, mobilitat i TIC. També, el Save the Homes, que busca contribuir a un augment de la taxa de renovació d’habitatges en la capital. A més, la ciutat treballa en el marc del projecte europeu Tomorrow, que marca els passos a seguir per a reduir un 60% les emissions de diòxid de carboni en 2030 i aconseguir una ciutat descarbonitzada en 2050. Així com en el EBENTO, que persegueix la millora de l’eficiència energètica en els edificis públics i privats.

La participació en el principal òrgan de decisió d’Energy Cities és una gran oportunitat per a fer visibles les iniciatives que s’estan posant en marxa. Això generarà un espai informatiu, de reflexió i debat per a afrontar el desafiament global del canvi climàtic des de l’aportació de les iniciatives locals. Aquesta associació contribueix a transformar la governança europea i els marcs legals per a permetre que les ciutats puguen desenvolupar el seu paper en la transició energètica.