València incentiva projectes sostenibles amb un milió d’euros en els seus premis i subvencions d’Innovació

  • En la gala, celebrada a la sala La Mutant, s’han donat a conéixer les subvencions -per valor d’un milió d’euros- i premis -per valor de 96.000 euros- a idees i projectes d’innovació orientats a la Missió Climàtica. L’acte ha sigut conduït per l’humorista Eugeni Alemany
  • 12 projectes subvencionats i 16 premiats en aquesta huitena edició dels Premis i Subvencions d’Innovació Missions València 2030

Un projecte per a la fabricació de mobiliari sostenible mitjançant impressió 3D, un altre que optimitza les rutes marítimes, un centre de formació en hostaleria per a persones amb síndrome de down o discapacitat intel·lectual, una eina per a guiar les instal·lacions d’aerotèrmia, un altre per a la recuperació de fruites i verdures en Mercavalència… Són alguns dels 12 projectes subvencionats i 18 premiats en la huitena edició dels Premis i Subvencions d’Innovació Missions València 2030, organitzats per la regidoria d’Innovació de l’Ajuntament de València.  En l’esdeveniment s’han donat a conéixer les subvencions -per valor d’un milió d’euros- i premis -per valor de 96.000 euros- a idees i projectes d’innovació orientades a la Missió Climàtica, en un acte conduït per l’humorista Eugeni Alemany a la sala La Mutant.  Aquestes subvencions i premis van dirigits a tot l’ecosistema d’innovació i fomenta la creativitat, participació i el treball col·laboratiu procedent de les 5 hèlices: sector públic, sector privat, l’Acadèmia i els seus instituts d’investigació, la societat civil i els mitjans de comunicació.  Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, ha inaugurat l’esdeveniment explicant que “València és innovació. Una innovació amb propòsit i impacte que ens ajuda a construir la ciutat somiada. Aspirem a ser una ciutat saludable, sostenible, compartida, pròspera i emprenedora, creativa i referència de tot això, com a ciutat mediterrània. I la innovació i la tecnologia són claus per a aconseguir-ho. I aquestes subvencions i premis d’innovació són una de les eines que tenim per a impulsar la innovació des de l’Ajuntament orientada a la Missió Climàtica i el seu objectiu de descarbonizar la ciutat”.  “Consolidarem a la ciutat de València com un hub tecnològic i innovador de referència a escala internacional. Un hub que tindrà el seu centre neuràlgic en el centre d’innovació municipal Las Naves, al qual a partir del mes de gener de 2024 se li sumarà La Farinera. En total, més 10.000 metres quadrats al servei de tot l’ecosistema d’innovació i emprenedoria per a impulsar projectes innovadors i tecnològics”, ha afegit.  En aquesta huitena edició les subvencions han recaigut en els següents projectes:

  • Green Navigation: Optimització de rutes marítimes amb informació oceanogràfica i meteorològica en temps real (Canonical Green S.L.).
  • La mare que va (Fundació Asindown).
  • Niu Installer, eina tecnològica de guiat virtual per al desenvolupament d’instal·lacions d’aerotèrmia (Build Tech Energy S.L.).
  • L’Horta Ubuntu Coop. V. (L’Horta Ubuntu Coop. V.)
  • Nearcity. València, la ciutat dels 15 minuts (Universitat Politècnica de València).
  • Eina tecnològica per a generar Agregadors Independents a fi d’aplicar a València la metodologia LKxT (Eclekte Coop. V.).
  • Fabricació de mobiliari urbà sostenible mitjançant impressió 3D amb robots i materials reciclats (Ziknes Technology SL).
  • València: Illa Tèrmica Urbana – VITUclim (Fundació de la Comunitat Valenciana Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani).
  • Evorada (Gaia Green Tech SL)
  • Redona: Recuperació de Fruites i Verdures en Mercavalència (Universitat Politècnica de València)
  • Projecte de bateria integrada en sistema energètic independent (Energy Blind SL)
  • Nereidas: Missions Climàtiques València (We are LAB SL)

Així mateix, l’Ajuntament ha repartit premis per un total de 96.000 euros a les millors experiències d’investigació i innovació per a aconseguir una ciutat saludable, sostenible, compartida, pròspera i emprenedora. En aquesta edició de 2023 els guardons han sigut per a:

  • Ciutat saludable: Cycling with Clean Air – València (València amb bici – Acció Ecologista Agró)
  • Ciutat sostenible: WINGS -Wind Integrated Neighborhood Generation System (Gonzalo Cañada Benlloch)
  • Ciutat compartida: Cuina de Barri (Cabanyal Horta)
  • Ciutat Emprenedora: Plataforma Naria per a la gestió d’excedents alimentaris (Naria Tech SL)
  • Col·legis i instituts: La petjada energètica del Rascanya (I.E.S. Rascanya-Antonio Cañuelo)
  • Treball final de grau: Estudi de viabilitat per a la constitució d’una empresa municipal energètica (Alina Marín Taura)
  • Treball final de màster: Estudi energètic de la Marina de València. Anàlisi d’escenaris cap a un districte d’energia positiva (Isabel Aparisi Cerdà)
  • Tesi doctoral: Desenvolupament d’una eina integral de gestió de gasos d’efecte d’hivernacle per a la presa de decisió contra el canvi climàtic a nivell regional i local en la Comunitat Valenciana (Edgar Lorenzo Sáez)

També hi ha hagut mencions especials per a 8 propostes més. Una de cada categoria.  La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Aquests premis i subvencions de l’Ajuntament de València són una de les eines per al foment de l’emprenedoria i la innovació alineats amb la Missió Climàtica València 2030. Una missió de la ciutat que unifica les dues missions europees sobre el clima per a millorar el problema del canvi climàtic, alhora que ens adaptem i cuidem de les persones davant els efectes i conseqüències de fenòmens meteorològics adversos.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.