València celebra la capitalitat verda europea

  • L’Ajuntament ha celebrat la capitalitat verda europea, un distintiu que premia les ciutats europees líders en polítiques mediambientals
  • Joan Ribó: “La lluita per la capitalitat verda ve de lluny, de les lluites dels moviments veïnals de finals del franquisme”

L’equip de govern i regidors i regidores de tots els partits polítics, llevat de Vox, han celebrat el guardó hui al Saló de Cristall, que han oferit a tota la ciutadania. L’alcalde, Joan Ribó, ha destacat que “la lluita per la capitalitat verda europea ve de lluny, de les lluites socials de finals del franquisme, quan la gent d’esta ciutat va eixir al carrer a reivindicar el Saler per al poble o que el Jardí del Túria no fóra una autopista”.

L’alcalde, Joan Ribó, que ha agraït el “treball de tots els treballadors dels servicis i departaments d’este Ajuntament, a les entitats autònomes i tots els que s’han implicat en esta tasca col·lectiva perquè han fet molt bon treball i açò no és una casualitat”, ha destacat que “esta no és una cosa de l’equip de govern, ni tan sols de l’Ajuntament, és una tasca de tota la ciutat”. L’alcalde ha recordat que “la lluita per capitalitat ve de molt lluny, de finals del franquisme, quan lluitàvem per un Saler per al poble, per un jardí del Túria que fóra també un jardí i no una autopista o el jardí dels Jesuïtes”.

En este sentit, l’alcalde ha afirmat que “este premi implica reconeixement i responsabilitat perquè tenim moltes coses a fer i les volem fer amb tots els valencians i valencianes per fer una ciutat més verda, més habitable, més amiga, més saludable, i una ciutat que lluite contra el canvi climàtic, que es plantege l’ús de noves energies”. Ribó ha tancat afirmant que “la faena és immensa i vos demanem ajuda a tots i totes”.

Per la seua banda, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha agraït el treball “a totes les persones que porten un any treballant en esta candidatura, a tots els servicis responsables que un dia plantejaren que açò es podia fer perquè eixa valentia ens ha fet hui millors”. La vicealcaldessa, que ha agraït el treball “a tots els servicis de la casa però, en especial, al departament d’Urbanisme”, creu que “els canvis introduïts han valgut la pena”. En este sentit, la regidora ha subratllat el suport dels valencians i valencianes “perquè ha hagut un canvi profund en les polítiques i tots els canvis generen resistències i la immensa majoria han acompanyat els canvis i ens han ensenyat a ser més valents i decidits i són la principal font d’inspiració i canvi”. Gómez, qui ha subratllat que “esta és una ciutat que sempre ha apostat per ser més verda”, creu que el distintiu europeu “no és una meta sinó un repte, un reconeixement del fet que el camí que hem decidit començar és el correcte”.

Per últim, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha contat que “la presentació de la candidatura va ser un treball col·lectiu esplèndid molt emocionant i deixàrem el nom d’esta ciutat molt alt davant el jurat de la capital verda europea”.

El vicealcalde ha afegit que el guardó “és un somni compartit per moltes persones, que tingueren la visió que esta candidatura era guanyadora perquè esta ciutat ja fa moltes dècades que està reclamant ser verda. No sé si som conscients de la importància històrica dels veïns que fa cinquanta anys, en temps molt difícils, van eixir al carrer per rebutjar la construcció en la Devesa, igual que el riu, una columna vertebral de tal magnitud que és molt difícil que altres ciutats puguen competir, i que també és fruit de la lluita ciutadana”. Per al vicealcalde, “esta ciutat segurament va inventar el moviment conservacionista modern a Espanya i nosaltres ens sentim hereus per estar a l’altura”. Campillo, que també ha agraït el treball de l’equip que més directament ha treballat en la candidatura, ha tancat afirmant que “quan tots i totes ens unim en un objectiu comú, esta ciutat és invencible”.

A l’acte de celebració de la capitalitat verda han assistit també la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, i la consellera d’Agricultura i Emergència Climàtica, Isaura Navarro, entre d’altres personalitats.

 

Beneficis de la capitalitat verda

Haver guanyat la capitalitat verda comporta que València obtindrà 600.000 euros d’ajudes europees per a la implementació de polítiques mediambientals. A més, el guardó col·loca la ciutat com a líder europea de les polítiques verdes juntament amb Estocolm (Suècia), Hamburg (Alemanya), Vitòria, Nantes (França), Copenhaguen (Dinamarca), Bristol (Regne Unit), Ljubljana (Eslovènia), Essen (Alemanya), Nijmegen (Països Baixos), Oslo (Noruega), Lisboa (Portugal), Lahti (Finlàndia), Grenoble (França) i Tallin (Estònia), ciutats que han guanyat el distintiu amb anterioritat a València.

Amb l’elecció de València, la Comissió Europea premia per primera vegada una ciutat mediterrània i la segona més meridional, després de Lisboa. València és també la segona ciutat europea, juntament amb Grenoble, que aconseguix el guardó en la primera ocasió en què s’hi presenta.

A més, amb esta distinció, València ja és també membre de la xarxa de ciutats capitals verdes, un grup d’intercanvi local de polítiques de sostenibilitat amb altres municipis d’Europa. La capitalitat verda comportarà també una atracció de talent i inversions en situar la ciutat com un referent mediambiental d’Europa i un lloc que oferix qualitat de vida i innovació ecològica i mediambiental.

 

Il·luminació de façanes i fonts

L’Ajuntament il·luminarà de verd este pròxim cap de setmana les façanes dels edificis de la Casa Consistorial, la Porta de la Mar, l’edifici Veles e Vents, el Palau de Congressos i el Palau de la Música. Així, divendres 28 d’octubre, dissabte 29 i diumenge 30 d’octubre, la ciutat il·luminarà amb el color verd alguns dels seus edificis més destacats per traslladar a la ciutadania la notícia de la capitalitat verda europea.

A més dels edificis, també es pintaran de verd les fonts de la plaça de l’Ajuntament, la font de l’avinguda del Cid, la de la plaça del Rosari del Cabanyal i la font ubicada en la plaça de Sanchis Guarner.

També es mantindrà durant tot el cap de setmana al balcó de la Casa Consistorial la pancarta amb el text “Som capital verda europea. Enhorabona, València”.