València aconsegueix el reconeixement europeu de “Ciutat Missió” que li permetrà obtindre finançament i atraure inversions

  • L’Acord Climàtic recull els compromisos i l’ambició de València de reducció del 80% de les emissions de CO₂ en 2030
  • Només 10 ciutats europees han aconseguit aquest distintiu de la Unió Europea, i una d’elles és València

La ciutat de València ha aconseguit l’etiqueta de Ciutat Missió, de la Comissió Europea, que li permetrà accedir amb una posició d’avantatge a beneficis i ajudes europees, obtindre finançament del Banc Europeu d’Inversions i que serà una etiqueta de qualitat que atraga inversions privades en matèria de sostenibilitat i digitalització. Aquesta etiqueta “Ciutat Missió” és la conseqüència del procés d’avaluació de l’Acord Climàtic que la ciutat ha presentat davant la Comissió Europea. Només 10 ciutats europees han aconseguit aquest distintiu de la Unió Europea, i una d’elles és València.

Aquest acord recull els compromisos i l’ambició de València de reducció del 80% de les emissions de CO₂ en 2030, situant-se així al costat d’un conjunt reduït de ciutats europees d’avantguarda en l’èxit del Pacte Verd Europeu. El mes de setembre passat altres 27 ciutats europees addicionals van presentar l’Acord Climàtic de ciutat, iniciant així el camí ja emprés per València, en el que suposa un compromís europeu sense precedents fins hui.

Paula Llobet, regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, ha destacat que “és una gran oportunitat per a València disposar d’aquesta eina, l’etiqueta de Ciutat Missió, per a atraure tant finançament com inversions a la ciutat. Aquesta fita fa de València un pol europeu d’innovació en sostenibilitat i digitalització i demostra la gran faena que estem desenvolupant en innovació des de l’Ajuntament, el centre d’innovació Las Naves i l’ecosistema innovador de la ciutat”.

“Mes de 200 organitzacions i empreses acompanyen a la ciutat en aquesta missió i prompte començarem les convidarem a adherir-se a aquest Acord Climàtic de la Ciutat. Exigirem al Govern d’Espanya i a la Comissió Europea que redoblament els esforços a ajudar les empreses i a les famílies a finançar els seus processos de transició. L’esforç de posar en marxa la Missió Climàtica està donant els seus fruits, més enllà de tots els beneficis que suposarà per a la ciutadania”, apunta Llobet.

Els beneficis associats a la descarbonització de València de l’Acord Climàtic són: més salut per a les persones, menys embossos i sorolls, menys contaminació, més espais naturals disponibles, millors hàbits, més innovació i ocupació de qualitat, i una anticipació al canvi de model econòmic cap a la sostenibilitat que millorarà la competitivitat de les empreses valencianes. València aspira a ser una ciutat més saludable, més sostenible, més compartida, més pròspera i, en definitiva, més habitable, amable i desitjable per a les persones.

Per a Carlos Mundina, regidor de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, “Europa ha vingut a confirmar l’aposta de l’Ajuntament de València en el seu compromís per la millora climàtica. El treball d’institucions municipals com la Fundació València Clima i Energia té una repercussió directa en la transformació social que requereix la nostra ciutat. Cada vegada som més conscients que el futur passa per la descarbonització i per optimitzar l’eficiència energètica. Per a això és imprescindible la implicació de l’Administració, la ciutadania i el món acadèmic i empresarial. Aquest és el treball que impulsem des de l’Ajuntament i est el compromís com a ciutat que ha reconegut la Comissió Europea amb l’etiqueta Ciutat Missió”.

L’Acord Climàtic i els compromisos de la ciutat

L’Acord Climàtic és l’eina que recull els compromisos de neutralitat del municipi i inclou el full de ruta a seguir per a aconseguir-lo. Està basada en objectius i accions, així com un sistema de co-governança amb diferents actors.

Es tracta d’un acord formal, encara que no vinculant, signat per les pròpies ciutats, sota la supervisió de la Comissió Europea i altres autoritats.

Aqueix Acord inclou els compromisos locals, autonòmics i nacionals així com un Pla d’Acció Climàtica (PAC), un Pla d’Inversió Climàtica (PIC) i l’Aliança per la Missió, que és la plataforma multi-actor de col·laboració públic-privada de València.

Amb l’Acord Climàtic, València s’ha compromés a adherir-se a un procés de transformació urbana en el marc de la Missió Europea, amb el compromís de col·laborar i accelerar la implementació d’accions amb alts impactes econòmics i ambientals a les nostres ciutats; a aprovar metes i objectius, i dissenyar un full de ruta per a aconseguir la descarbonització i la transició ecològica de la ciutat de València, amb una visió de justícia climàtica; accelerar la implementació de la Missió Europea de Ciutats i comunicar el valor social dels processos de transformació urbana en aliança amb la ciutadania; coordinar i facilitar la incorporació de tots els actors de la ciutat i juntament amb la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya cap a objectius climàtics comuns; i reforçar la posició de València a nivell europeu en matèria de polítiques verdes i d’innovació.

Importància de ser una ciutat climàticament neutra

Les ciutats europees ocupen el 4% de la superfície de la UE, però en elles viu el 75% de la ciutadania de la UE. A tot el món, les ciutats representen més del 65% del consum d’energia, més del 70% de les emissions de CO₂. I per a 2050, aglutinaran al voltant del 80% de la població mundial.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València aborda aquest procés sota la Missió Climàtica València 2030, que unifica una mateixa iniciativa i esforç les dues missions europees sobre el clima per a millorar el problema del canvi climàtic, alhora que ens adaptem i cuidem de les persones davant els efectes i conseqüències de fenòmens meteorològics adversos.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.