València acollirà el V Congrés Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació i Innovació Oberta

  • L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat que l’objectiu és “potenciar que les empreses desenvolupen noves solucions de sostenibilitat”
  • L’organització d’este V Fòrum coincideix amb l’aposta de l’Ajuntament per l’ús de l’eina de CPI alineada amb la Missió Climàtica de València
  • A la fi d’any, aquesta convocatòria mundial reunirà representants de més de 20 països i nombroses persones expertes en CPI

València acollirà la pròxima edició del Congrés Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació (CPI) i Innovació Oberta, una convocatòria mundial que reunirà representants de més de 20 països i nombroses persones expertes en CPI, i que se celebrarà l’últim trimestre de l’any. Es tracta de la cinquena edició d’esta trobada internacional que, hui dia, constituix l’únic esdeveniment multisectorial de CPI a Espanya, que servix de punt de trobada per a reconéixer les persones i institucions que fan possible la implementació d’esta eina, i que facilita el networking i la generació de xarxes entre especialistes en CPI.

Tal com ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, “la compra pública innovadora es un instrument molt interessant de cara a impulsar la missió climàtica. A través d’ella, volem potenciar que les empreses desenvolupen noves solucions de sostenibilitat”. Pero això, ha afegit Ribó, la celebració d’este congrés a València es un reconeixement al treball realitzat”.

En termes semblants, el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha dit que la nostra ciutat se situa, d’esta manera, en l’àmbit internacional, amb una convocatòria que atraurà l’atenció de nombrosos països i persones expertes”. “És –ha afegit- una oportunitat única per a mostrar-li al món els nostres avanços en innovació, en el marc de la Missió Climàtica València 2030, i per a presentar i impulsar també la Capital Verda Europea València 2024”.

La Compra Pública d’Innovació (CPI) és una eina d’actuació administrativa que té l’objectiu de fomentar la innovació des del sector públic. Per a això, promou l’adquisició de solucions innovadores o en fase de desenvolupament, i potència el desenvolupament de nous mercats innovadors. En el cas de la ciutat de València, l’organització d’este V Fòrum entronca directament amb l’aposta de l’Ajuntament per l’ús de l’eina de CPI alineada amb la Missió Climàtica VLC 2030.

Este dimecres s’ha celebrat la primera de les reunions d’organització d’este esdeveniment, que tindrà lloc l’últim trimestre de l’any, previsiblement entre octubre i novembre. La sessió ha estat presidida pel delegat d’Innovació, Carlos Galiana, i ha comptat amb la participació de representants del Fòrum. Tal com ha explicat el regidor, els reptes que es plantegen per a la V edició del Fòrum se centren en 3 línies de treball: governança, ampliació i oferta.

El primer eix estratègic treballarà en l’estructuració del model de governança a través d’un protocol de col·laboració entre els impulsors inicials i les entitats organitzadores de cada edició. En segon lloc, en l’àmbit de l’ampliació d’estats participants, es preveu la incorporació de Portugal i Andorra com a països integrants del Fòrum, dins de l’àmbit iberoamericà. Finalment, en el camp denominat Oferta, el repte passa per incorporar l’oferta tecnològica amb un paper més actiu en el Fòrum, i reforçar el Concurs de Startups CPI realitzat en 2022.

Entre les iniciatives que es preveu impulsar en aquesta V edició del Fòrum CPI que acollirà la nostra ciutat se citen la realització del Premi Estratègia, Projecte i Actitud CPI per a reconéixer entitats i persones que estiguen impulsant la CPI en l’àmbit iberoamericà, així com reconeixements també per a startups CPI. Així mateix, es preveu incloure un ‘xou room’ de solucions CPI (desenvolupades a través de CPI directament per empreses), i una presentació del mapa de projectes CPI que està realitzant el Ministeri de Ciència i Innovació.

A més, la programació del fòrum inclourà tallers pràctics diversos, orientats entre altres a l’avaluació i el canvi de fase en processos de CPP, llenguatge fàcil per a plecs CPI, mesurament d’impacte CPI, ‘scrum’ per a seguiment de projectes CPI, o laboratori d’alta costura. I, així mateix, es realitzaran taules temàtiques obertes a la participació d’experts.