L’Ajuntament premiarà amb 100.000 euros el millor projecte d’innovació per a aconseguir la missió València Ciutat Neutra

  • S’ha llançat una convocatòria internacional per a projectes orientats a la missió València Ciutat Neutra i a la qual es destinaran els 100.000 euros que l’any passat va guanyar València per quedar entre les 6 ciutats finalistes en la Capital Europea de la Innovació.
  • Les bases de la convocatòria i com presentar les sol·licituds es poden trobar ací.
  • Lanzadera i World Design Capital València 2022 col·laboraran en aquesta convocatòria d’àmbit internacional.

L’Ajuntament de València, a través de la fundació València Clima i Energia i el centre d’innovació Las Naves, ha llançat aquesta setmana una convocatòria internacional per a buscar el projecte que millor impacte en la missió d’innovació València Ciutat Neutra, primera de l’estratègia Missions València 2030.

El passat 9 de juny València va presentar públicament en un acte en Las Naves la primera missió València Ciutat Neutra, dins de l’estratègia d’innovació Missions València 2030. Una missió que persegueix tindre 3 barris o pobles climàticament neutres abans de 2030 per i per a la ciutadania, tal com proposarà la Comissió Europea al final de 2021 en la seua cerca de 100 ciutats europees disposades a acceptar el repte de la transició cap a la descarbonització.

A través de València Clima i Energia, el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, i la resta de Serveis i entitats de l’Ajuntament de València involucrades, la ciutat impulsarà i desplegarà, juntament amb les altres 4 hèlices de la innovació, els treballs necessaris per a postular-se com a candidata a ser una de les cent ciutats seleccionades dins de la missió europea ‘100 ciutats europees neutres abans de 2030 per (i per a) la ciutadania’, tal com va aprovar el Ple de l’Ajuntament de València el passat 25 de febrer amb el suport del govern municipal (Compromís-PSPV), i de PP i Ciudadanos per part de l’oposició.

El Premi València Ciutat de la Innovació de 100.000€, la convocatòria de la qual s’acaba d’obrir, procedeix del reconeixement que la Comissió Europea va donar a la ciutat de València en 2020 per ser una de les 6 millors ciutats europees innovadores gràcies a la seua estratègia Missions València 2030. Aqueixos 100.000€ aniran destinats al millor projecte d’innovació que es presente a la ciutat de València i que puga evidenciar el major impacte en la missió climàtica.

La convocatòria té un abast internacional, amb el que es podran presentar projectes de tota Europa que complisquen els requisits. A més, per a reforçar aqueix caràcter internacional, l’Ajuntament comptarà amb la Col·laboració d’entitats com World Design Capital València 2022, organització ambaixadora de Missions València 2030, i l’acceleradora d’empreses valenciana Lanzadera.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha ressaltat “la figura de l’ecosistema innovador com un agent de canvi imprescindible en la transició energètica de la ciutat cap al model energètic social, renovable, eficient i descarbonizado pel qual el consistori aposta. La ciutat ja disposa d’accions innovadores implantades en la lluita contra el canvi climàtic com l’Oficina de l’Energia, el desenvolupament de comunitats energètiques locals, els projectes 50/50 o la Mesa de Transició Energètica que demostren com es transita des de la innovació cap a les polítiques de ciutat en l’àmbit de l’energia”.

La manera de fer innovació de Las Naves, centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, segueix el model de la quàdruple hèlice que fomenta la creativitat, la participació i el treball en col·laboració de tot l’ecosistema innovador a la ciutat procedent del sector privat, de les administracions públiques i les seues entitats instrumentals, de les Universitats i els seus centres d’investigació i instituts tecnològics associats i de la societat civil. A aquestes 4 hèlices li incorporem una cinquena hèlice, els mitjans de comunicació per la importància i valor que tenen en l’ampliació dels missatges en la societat.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha insistit que “la innovació és un viatge col·lectiu més que una destinació individual. Per això aquest premi és una anomenada a l’acció i al treball col·laboratiu a tot l’ecosistema d’innovació valencià, nacional i europeu i internacional amb només una condició: que la innovació proposada per a descarbonizar ocórrega a València. És a dir, podran presentar projectes individualment, però es valorarà que es proposen aliances amb diverses organitzacions involucrades de les diferents hèlices”.

L’Ajuntament de València busca premiar al millor projecte d’innovació que creue i combine disciplines procedents de qualsevol àmbit, sector, activitat, font de coneixement, tecnologia o hèlices de l’ecosistema d’innovació i que evidencie un major i més ampli impacte en la Missió València Ciutat Neutra.

Els projectes proposats han de tindre un clar caràcter innovador promovent canvis de model i d’hàbits cap a uns altres més sostenibles, saludables, productius, eficients i socialment justos en el repte plantejat per la missió València Ciutat Neutra.

Un comité tècnic d’avaluació avaluarà els projectes proposats amb 3 grans criteris: l’impacte potencial sobre la Missió València Ciutat Neutra, és a dir, sobre el seu objectiu de descarbonizar barris o pobles de València; la inversió addicional i impacte potencial en ocupació; i la implicació social i mobilització de l’ecosistema.

La presentació de candidatures serà de l’1 de juliol al 15 de setembre. I l’anunci del projecte d’innovació guanyador es realitzarà la segona quinzena de novembre. L’entitat o entitats impulsores de la innovació tindran un termini d’execució de 18 mesos a partir de la concessió del premi.

Missions València 2030

L’objectiu de Missions València 2030 és orientar els esforços d’investigació i innovació de tot l’ecosistema per a aconseguir una ciutat més saludable, més sostenible, més compartida i més emprenedora i fer-ho a través d’unes missions d’innovació que repten al talent i al coneixement de la nostra societat. Missions València 2030 va ser reconeguda al setembre de 2020 per la Comissió Europea com una de les sis millors iniciatives d’innovació a les ciutats europees dins de la seua competició anual Capital Europea de la Innovació 2020 (iCapitalAwards 2020) i premiat amb 100.000 €.