«Greetings from… Missió Climàtica València 2030», una nova sèrie d’il·lustracions per a aconseguir una ciutat climàticament neutra

  • Las Naves i València Capital Mundial del Disseny 2022 presenten la tercera edició de la campanya «Greetings from…», amb la idea que les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts

Las Naves i València Capital Mundial del Disseny 2022 han presentat aquesta vesprada en Àgora València la tercera edició de la campanya «Greetings from…», que –sota el paraigua de Missió Climàtica València 2030– pretén donar a conéixer, a través de la il·lustració, els co-beneficis que habitar una ciutat climàticament neutra té per a les persones.

La iniciativa fa un pas més en la cerca d’una ciutat sostenible, amb espais verds, energia neta, complint amb els paràmetres d’smart city, promovent la participació ciutadana, l’agroalimentació… i, en definitiva, informant i motivant a la societat a sumar-se a aquest repte de convertir València en una ciutat climàticament neutra. Un model que conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, sota la idea que les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Aquesta campanya conjunta ha sigut impulsada pel centre d’innovació Las Naves, la Delegació d’Innovació i Gestió Coneixement de l’Ajuntament de València (responsables de l’estratègia d’innovació de la ciutat, Missions València 2030) i l’Associació València Capital del Disseny. Un projecte que repeteix la fórmula de comptar amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la coordinació de l’arquitecta i il·lustradora Virginia Lorente.

L’acte ha comptat amb la participació de Carlos Galiana, regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València; Marta Chillarón, directora de la Fundació Las Naves; Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022; i Virginia Lorente, directora del projecte «Greetings from»; així com amb els dissenyadors i dissenyadores que han fet possible la iniciativa.

«Greetings from Missió Climàtica València 2030» (#greetingsfromvlc) es proposa involucrar a la societat en el seu conjunt en el repte de convertir a València en una ciutat intel·ligent i climàticament neutra.

Com a resultat d’una crida a projecte realitzada en col·laboració amb l’APIV, il·lustradores i il·lustradors de tota la Comunitat Valenciana han posat la seua creativitat al servei de la representació de huit co-beneficis d’una “ciutat sostenible” (il·lustrada per Luis Demano), amb “més espais verds” (per Verónica Fabregat), amb “energia positiva” (per Diego Blanco), amb “un urbanisme conscient” (per Belén Segarra), amb “participació activa” (per Marta Antelo), on “fer ciutat” (per Elga Fernández), amb “menys embossos” (per Jalcalara) i amb “més horta” (per Jaume Mora).

La campanya “Greetings from Missió Climàtica València 2030” compta amb una web des de la qual és possible enviar les postals en format virtual: https://www.greetingsfromvalencia.com/missioclimatica.

Un projecte que de nou posa en valor al sector creatiu com a agent principal del canvi social i la innovació urbana. “Amb el projecte vam mostrar els co-beneficis de la Missió Climàtica als i les veïnes de la ciutat. I ho fem a través de postals commemoratives de València i d’una època. L’època i el moment en el qual sabem que València és finalista a Capital Europea de la Innovació i que serà la Capital Verda Europea 2024”, ha apuntat Carlos Galiana.

Per la seua banda, Marta Chillarón ha destacat la importància de fer partícip a la ciutadania del repte climàtic al qual s’ha sumat la ciutat, amb una iniciativa que aposta pel sector creatiu local com a agent d’innovació urbana.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir-se en una ciutat climàticament neutra. De fet, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

La primera edició de la iniciativa «Greetings from…» va nàixer al desembre de 2020, per a connectar a la ciutadania dels diferents districtes de València després d’uns mesos de confinament, i encara immersa en plena crisi de la COVID-19. Al juliol de 2022 va arribar la segona edició per a posar en valor els parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Des de llavors, es proposa continuar visibilitzant el ric patrimoni valencià des del disseny i la creativitat.