Gata de Gorgos, Elx, Orpesa, Vinaròs, Tavernes de la Valldigna i Algemesí, seleccionats com a Municipis Innovadors

Els sis nous municipis se sumen als que en 2021 van iniciar les seues estratègies d’innovació orientades a Missions i que en aquesta ocasió participaran en el desplegament d’aquestes

El Programa Municipis Innovadors és un programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació a missions dels municipis de la Comunitat Valenciana que forma part del programa Territoris Innovadors de la Generalitat Valenciana

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València han fet públics els resultats de la selecció dels municipis participants en el Programa Municipis Innovadors 2022. Gata de Gorgos, Elx, Orpesa, Vinaròs, Tavernes de la Valldigna i Algemesí formaran part de la segona edició de Municipis Innovadors, programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació a missions dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Tal com s’estableix en les bases poden optar a la modalitat de municipis principals (aquells de més de 10.000 habitants) amb tots els beneficis que aporta el programa, i a la modalitat de municipis seguidors (de menys de 10.000 habitants o aquells de més de 10.000 que no hagen sigut seleccionats entre els 6 primers de la modalitat de municipis principals) amb accés limitat a alguns beneficis del programa.

La directora general d’Innovació, Sonia Tirado, ha recordat que “llancem aquest programa d’acompanyament per a municipis amb l’objectiu d’ajudar-los en la planificació del seu model de ciutat i les seues missions d’innovació. Missions que han de donar resposta als reptes i necessitats dels municipis”.

Per part seua, Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha assenyalat que “València ha sigut seleccionada per la Comissió Europea com una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres abans de 2030, un repte per al qual necessitem comptar amb tots els municipis de la Comunitat Valenciana”.

Identificar els reptes urbans mitjançant el diagnòstic participatiu, definir els models de ciutat i les àrees de rellevància de cada municipi, elaborar un marc estratègic o crear un catàleg de missions, són alguns dels eixos que vertebren el Programa Municipis Innovadors. Els municipis es beneficiaran de tallers de formació, assessorament, desenvolupament de materials i acompanyament en el desplegament d’accions sobre les missions que trien a través de processos participatius.

El Programa Municipis Innovadors està organitzat per la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».