El projecte Mediterráneo guanya el concurs d’idees del Festival TAC! per a dissenyar un pavelló temporal a València que abordarà els reptes de l’emergència climàtica

  • Mediterráneo, de l’arquitecte Manuel Bouzas, és el projecte guanyador de la convocatòria per al disseny del pavelló a València, que estarà situat en la Plaça Músic López-Chávarri i acollirà una variada programació entre el 14 de setembre i el 16 d’octubre
  • El jurat ha destacat d’aquest projecte la seua singularitat en introduir estratègies domèstiques en l’espai públic i la seua capacitat per a transformar l’entorn urbà a través del compromís amb el repte climàtic
  • La segona edició del festival, que comptarà amb una altra seu a València, està organitzada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), junt amb la Fundació Arquia i es desenvolupa a València en col·laboració amb l’Ajuntament de València, Estratègia Urbana VIC 2030, Missions València 2030 i Las Naves

TAC! Festival d’Arquitectura Urbana ha seleccionat Mediterráneo, de l’arquitecte de Pontevedra Manuel Bouzas, com a projecte guanyador del seu concurs d’idees per a dissenyar un pavelló temporal a la ciutat de València. La iniciativa posada en marxa des de la Secretaria General d’Agenda Urbana, Habitatge i Arquitectura del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), junt amb la Fundació Arquia, en aquesta edició també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, Estratègia Urbana Vlc 2030, Missions València 2023 i Las Naves.

En paraules del secretari general d’Agenda Urbana, Habitatge i Arquitectura, Iñaqui Carnicero, qui ha presidit el jurat, “l’excel·lent nivell i la gran qualitat de les propostes presentades en aquesta segona edició de TAC! mostren que l’arquitectura és una professió molt necessària en la nostra societat per a idear respostes als actuals reptes climàtics, sanitaris o energètics”.

El pavelló guanyador se situarà en la Plaça Músic López Chávarri, situada a Ciutat Vella, entre el 14 de setembre i el 16 d’octubre i acollirà una variada programació d’activitats culturals organitzades al costat dels col·laboradors locals que tindran com a eix la iniciativa Missió Climàtica València com a part de la seua estratègia Missions València 2030 -un dels quatre àmbits de València Capital Verda Europea-.

La selecció d’aquesta cèntrica plaça per a la construcció del pavelló respon a la seua pròpia configuració. És un buit urbà en el perímetre del qual la vida transcorre amb normalitat. Mentrestant, la intensitat urbana i, sobretot, la nocturna, creua però no es queda. Aquest lloc forma part d’un entramat de placetes i carrers del barri del Carmen on, gràcies a la seua orientació i ubicació, es converteix en una ròtula perfecta en els recorreguts amb l’entorn.

Sobre el projecte guanyador

El pavelló Mediterráneo, de l’arquitecte de Pontevedra Manuel Bouzas, ha sigut seleccionat com a guanyador per “la seua singularitat en introduir estratègies domèstiques en l’espai públic”, segons el veredicte del jurat. La proposta destaca per oferir diferents respostes al context urbà des de la tradició i la modernitat i també per fomentar la interacció i el diàleg en la plaça on se situarà amb l’ús d’equipament que facilita l’ús comunitari. “Es tracta d’una arquitectura que té en compte la protecció climàtica i que, a més, resulta fonamental en la relació entre el públic i el privat”, ha subratllat el jurat.

En paraules de la memòria del projecte de Manuel Bouzas: “El pavelló és un homenatge a la persiana mediterrània. Un mecanisme que ha permès durant generacions l’adaptació dels espais habitats per l’ésser humà a les inclemències del temps, oferint la solució més eficaç, senzilla i lleugera per a protegir-se de les altes temperatures”.

A més del pavelló de València, TAC! 2023 comptarà amb una segona seu en Donostia-Sant Sebastià del 10 d’octubre al 16 de novembre. Serà l’equip d’arquitectes format per Julia Ruiz-Cabello Subiela i Santiago De l’Àguila els encarregats de donar vida al pavelló amb el seu projecte guanyador Lost Forest que, amb la seua proposta, pretén traslladar la realitat dels incendis forestals a l’entorn urbà i atraure l’atenció del ciutadà sobre aquesta problemàtica de manera frontal.

La convocatòria d’aquesta segona edició del festival, la temàtica central del qual gira entorn del paper de l’arquitectura en els desafiaments als quals s’enfronta l’entorn urbà en temps d’emergència climàtica, ha rebut un total de 125 propostes presentades en totes dues ciutats de les quals el jurat ha destacat la gran creativitat dels arquitectes joves a l’hora de donar respostes des del context local al repte climàtic i a la crisi ecosocial.

Tots dos guanyadors rebran un premi de 12.000 € i podran dur a terme el seu projecte amb un pressupost base estimat de 90.000€ per a l’execució dels pavellons, que es podrà ampliar amb aportacions de patrocinis.

Projectes finalistes i esments

A més dels guanyadors, s’han seleccionat dues propostes finalistes a València que seran reconegudes amb un premi econòmic de 3.000€, per al segon lloc i de 2.000€ per al tercer. També s’han atorgat quatre esments que, malgrat no estar entre les propostes premiades, el jurat ha considerat de gran interès per la seua qualitat arquitectònica, així com per la seua integritat i coherència constructives.

El segon premi ha sigut atorgat al projecte ARCA d’Eduardo Landia, Tomás García de l’Horta, Xaviera Gleixner, Jonas Klaassen i Sergio Leiva per “proposar un nou hàbitat que integra diferents espècies en una configuració que transforma la plaça en un paisatge obert a la contemplació, al deteniment i al sensorial que convida al gaudi”.

El tercer premi ha sigut per a Deja huella, un projecte d’Andrea Gimeno Sánchez, Lluis Juan Liñán, Josep Vicent Lluch Díaz i Jesús Vassallo Fernández seleccionat per “la seua decidida aposta de generar espais per al debat del futur ús de l’entorn i per la seua vocació de permanència que transcendeix a la celebració de l’esdeveniment”.

La selecció de projectes destacats s’ha completat amb l’esment a les propostes A l’ombra!, BOYAR_3, el passat és una arma carregada de futur i MOVIMENT *Nº1.

Sobre el jurat i la convocatòria

Iñaqui Carnicero –secretari general d’Agenda Urbana, Habitatge i Arquitectura i impulsor del festival–, Nuria Matarredona –directora general d’Agenda Urbana i Arquitectura–, Sol Candela –directora de la Fundació *Arquia– i Javier Peña –director artístic de TAC!– han constituït un jurat comú al qual s’han unit arquitectes de reconeguda trajectòria com Benedetta Tagliabue i João Luís Carrilho da Graça.

A més, també han format part del mateix altres representants locals: Marta Chillarón –directora de Las Naves–, Inés Esteve –arquitecta redactora del Pla Especial de Ciutat Vella– i Francisco Leiva –arquitecte de Grup Aranea–.

Reunit presencialment a Madrid, el jurat ha valorat positivament l’acolliment del concurs i la quantitat de propostes presentades, un 30% més que en l’anterior edició. Aquest fet mostra la consolidació d’aquest programa que, en la seua vocació anual, cerca fer rellevant l’arquitectura jove a Espanya, apostar pel talent i brindar l’oportunitat de construir una obra pública de referència, a més d’unir tot això a la reflexió sobre l’urbà i el social.

Sobre TAC!

TAC! és un festival d’arquitectura organitzat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i la Fundació Arquia, que amb periodicitat anual promou la innovació i experimentació en l’arquitectura a través de la construcció d’un pavelló temporal en diferents ciutats de la geografia espanyola.

El festival uneix l’arquitectura contemporània, la pràctica jove i la reflexió sobre l’àmbit urbà i el social mitjançant instal·lacions, exposicions, trobades i activitats culturals entorn del pavelló que proposen nous usos col·lectius enfortint la idea de comunitat en l’espai públic.

En la segona edició de TAC! són dues ciutats les que albergaran el festival: València del 14 de setembre al 16 d’octubre i Donostia-Sant Sebastià del 10 d’octubre al 13 de novembre. Les propostes de totes dues seus obriran una reflexió sobre el paper de l’arquitectura en els desafiaments als quals s’enfronta l’entorn urbà en un context d’emergència climàtica com el que vivim actualment.